No time to rest

Blog overzicht
21617732-1678345082176329-6680522614330245979-n.jpg

Aaahh juni, de moestuin werpt eindelijk zijn vruchten af! Peultjes, tuinbonen, snijbiet en veel veel sla waren er al, nu zijn er ook vroege aardappelen, worteltjes, bietjes, zomerprei, broccoli, courgettes en komkommers. Op de tomaten is het nog even wachten, maar wie heeft er reden tot klagen wanneer er aardbeien, frambozen en blauwe bessen zijn!

Maar denk nu vooral niet dat het gebeurd is. De voorzienende moestuinier zorgt er in juni en augustus voor dat er binnenkort ook nog iets te eten is wanneer de oogst is verdwenen in rode bietjestaart met geitenkaas, curry met boontjes en venkel, courgettestoofpotjes, slaatjes met worteltjes en geroosterde bietjes, Nieuw-Zeelandse spinazietaart met ricotta en aardappelslaatjes met erwtjes en tuinbonen.

De volgende twee maanden zorg je er voor dat je kan blijven koken uit de moestuin tot in het voorjaar. Dat pak je op twee manieren aan:

1A. Doe een opruimactie
1B. Zaai alle lege plekken in.
2.Zaai in potjes en trays om later op lege plekken uit te planten.

Regel 1.
Je hebt misschien nog niet zo heel veel geoogst, maar als je goed kijkt zie je toch hier en daar wat (potentiële) lege plekken. Een kool die opgegeten is door duiven, een rijtje worteltjes waar maar de helft heeft gekiemd, opgeschoten sla, opgedroogde peultjes en uitgebloeide reukerwten.
Ruim eerst alles op waar niet meer van te oogsten of te genieten is en zaai of plant alles dan weer vol.
Op de plaats van de kolen kan je koolrabi of koolrapen zaaien, tussen de worteltjes zaai je bietjes. Zaai snijbiet, radicchio of peterselie op de plaats van de sla, struikboontjes waar de erwten stonden en plant courgette op de plaats van de reukerwten. 

Regel 2.
Zaai in trays of potjes, binnenkort zijn er immers weer lege plekken in de moestuin en dan is het voor heel wat groenten al te laat om nog te zaaien. Op dat moment kom jij aandraven met je zaaibak vol gerief: bietjes, bloemkolen, venkel, Chinese kool, stuikboontjes, augurken, broccoli enz.

Heb je een serre dan kan je dit nog een paar maand langer blijven doen, wanneer je dan de tomatenplanten in september of oktober opruimt kan je meteen de serre weer volplanten met bv selder, peterselie, venkel, koolrabi, kolen…

Inderdaad, een moestuinier heeft nooit rust, maar wel altijd iets om te eten!

Wat kan er nog gezaaid worden in juni

Groenten: spinazie, andijvie, bloemkool, boerenkool, Chinese kool, koolrabi, radicchio, venkel, bloemkool, bietjes, bladkool, bonen, boerenkool, broccoli, courgette, koolraap, lente-ui, mosterd, pastinaak, raapjes, raapsteeltjes, radijs (in de schaduw), rammenas, roodlof, rucola, snijselderij, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, tuinbonen (vanaf eind jun), venkel, winterbroccoli (sprouting broccoli), winterwortel, witloof (laatste zaai begin juni) wortel, zomerpostelein en zuring.
Kruiden: basilicum, dille, kervel,  koriander, peterselie
Bloemen: Bernagie, duizendschoon, juffertje-in-het-groen, Oost-Indische kers, leeuwenbek,...
Groenbemesters: Bernagie, boekweit, godsbloem, klaver, lupine, mosterdblad, Oost-Indische-kers, phacelia en raapsteel.