5 tips voor fleurige plantenbakken

Blog overzicht
DSC-2101.jpg
Planter kruidenbak Collstrop

1. Kies de juiste plantenbak

Als je een plantenbak kiest, ga je best niet voor een té klein model. Neem de bloembak altijd wat ruimer zodat er voldoende plaats is voor de wortels om te groeien. Kijk ook eens op het plantenlabel hoe groot de plant zal worden, zo sta je zeker niet versteld als de plant plots de hoogte inschiet. :-)

Zorg ervoor dat de plantenbak vervaardigd is uit vorstbestendig materiaal en voorzien is van drainagegaten. Zo kan het overtollige water steeds vlot wegvloeien.

Wat ik belangrijk vind bij de keuze van een plantenbak is dat het past in het geheel. Denk eens na welke je al hebt. Welke vorm of kleur hebben ze? Altijd leuk om verschillende formaten van dezelfde familie te combineren.

Planter kruidenbak Collstrop

2. Plant op het juiste moment

In mei kan het in ons land nog vriezen. Je doet er goed aan tot na de ijsheiligen te wachten en pas vanaf half mei planten te kopen en te potten. Ren dus zeker niet bij het eerste streepje zon naar de dichtstbijzijnde plantenzaak. Je geduld zal later beloond worden!

Planten in plantenbakken

3. Bespaar nooit op potgrond

De meeste potgrondleveranciers brengen verschillende potgronden op de markt, aangepast aan de planten waarvoor ze gebruikt worden en met voedingsstoffen en mineralen die planten absoluut nodig hebben. Kijk dus even niet naar de prijs en koop de juiste potgrond voor je plant. Je zal er veel langer geniet van hebben. 

Planten in plantenbakken

4. Voorzie een gietrand

Als je de plantenbak vult, zorg voor een gietrand van ongeveer 2 cm. Vul de pot na de eerste watergift eventueel nog aan met enkele handjes verse potgrond.

5. Beperk plantentypes

Elke plant heeft eigen behoeftes op vlak van water, zonlicht… Daarom combineer je best niet te veel planten in één plantenbak. Wil je toch wat kleurschakering in jouw bloempot, kies dan voor planten die even veel water en zonlicht vragen.

Tip: Denk erover na om planten te combineren met een andere bloeitijd. Zo heb je steeds een fleurig plantje/bloemetje in jouw tuin.