Mijn nieuwe moestuinbakken

Blog overzicht
Door Angelo Dorny
Angelo Dorny groot 0
28 mrt. 2019

Wat een dolle rit is het geweest, de aanleg van onze nieuwe tuin. Maandenlang plannen gemaakt om hem vervolgens in een 6-tal weken aan te leggen. We zijn er nog niet, maar de basiselementen liggen/zitten/hangen allemaal op hun plaats. Ik kan niet blijer zijn. Voor ‘t eerst lijkt het zelfs al een beetje op een echte tuin, stel je voor. 😃 Ook de moestuin krijgt vorm. Alle verhoogde moestuinbedden zitten op hun plek en de moestuinbakken zijn klaar om beplant te worden. Maar eerst een korte rondleiding!

Kleine tuin, groot geluk

Dat is niet voor niets de titel van mijn nieuwe YouTube serie natuurlijk. Ik ben er echt van overtuigd dat je ook in een kleine tuin grote dingen kunt waarmaken. Denk groot, de rest laat zichzelf wel zien. Dat heb ik gaandeweg geleerd. Hoe kleiner je tuin, hoe grootser je hem eigenlijk moet aanpakken. Omgekeerde psychologie, nooit gedacht daar nog geconfronteerd mee te worden. Mijn moestuin, die na een kastanjehouten hekwerkje komt is amper 50 vierkante meter groot. Niet bijster groot, dus. Maar ruim voldoende voor de plannen die ik ermee heb. De moestuinbakken staan in het midden te pronken, aan de zijkanten heb ik met verhoogde moestuinbedden gewerkt. Dat geeft de indruk dat de tuin groter is. De indruk ja, want ‘t is uiteraard allemaal gezichtsbedrog. De tuin is geen centimeter breder, maar door de afwisseling in bakken heb je wel die indruk.

Zorg voor hoogteverschillen

Net omdat ik ervoor gekozen heb om die moestuinbakken in het midden te plaatsen, en de randen af te werken met verhoogde bedden, krijg je een leuk hoogteverschil. Die hoogteverschillen, geloof mij, zijn fantastisch. Het trekt een ruimte compleet open. Doe alles dicht bij de grond en het voelt klein en krampachtig aan. Pas dat trucje gerust toe in je kleine stadstuin, je zult me nog wel bedanken. Ooit!

De Collstrop moestuinbakken

Dat ik voor moestuinbakken wilde gaan was al gauw duidelijk. Ik wilde afstappen van een traditionele aanpak en die kleine ruimte net groter laten lijken. De bakken, die we zelf hebben samengesteld trouwens, werden gemaakt met constructiehout. Dat liet ons toe de hoogte en veel meer zelf te gaan bepalen. De grote hoekpalen vond ik al helemaal geweldig. Ze zorgen voor een robuuste uitstraling en bezorgen het geheel die extra stevigheid. Er zijn 2 bakken van 2 m x 1,5 m en 1 bak – in het midden – van 1,5m x 1,5m. Flink wat ruimte om in te planten dus.

In de grond verankeren of niet?

De palen kun je voor nog meer stevigheid in de grond stoppen, maar ik koos ervoor om dat net niet te doen. We hebben de planken met zeer stevige plaatjes vastgemaakt aan de hoekpalen, waardoor de bakken geen kant meer op kunnen. Doe vooral wat je zelf makkelijk vindt uiteraard, maar ik vond het idee wel aanlokkelijk om ze te allen tijde weg te kunnen nemen en ze ergens anders neer te zetten.

Worteldoek: ja of nee?

Ik krijg vaak de vraag of dat eigenlijk wel nodig is, zo’n doek in de bak. En ik kan je volmondig vertellen: ja. Zo’n worteldoek gaat ervoor zorgen dat de grond niet zomaar kan wegspoelen, en in lagere bakken gaat het ook onkruidvorming tegen. Genoeg redenen dus om zo’n doek aan te brengen, vind je niet? Mooi is die doek niet, daar ben ik het met je eens, maar eens bedekt met potgrond en bodemverbeteraar zie je dat niet meer.

Angelo Dorny Mijn nieuwe moestuinbakken

Iedere maand gratis in je mailbox

Inschrijven
  • Tuintips en advies op maat
  • Inspiratie en mooie realisaties
  • Unieke acties
Iedere maand gratis in je mailbox