Hoe de juiste houten tuinafsluiting kiezen?

Blog overzicht
Door Angelo Dorny
Angelo Dorny groot 0
02 mrt. 2019

Het voorjaar is sowieso een drukke periode, maar dit jaar is het extra chaotisch omwille van de nieuwe tuin die we aan het aanleggen zijn. Dat zijn van die werkzaamheden die al je vrije tijd opslorpen en nu eenmaal moeten gebeuren vooraleer je kunt genieten. Bij ons is dat niet anders. Leuk hoor, dat zeker, maar het zijn zware weken die stilaan beginnen doorwegen. Maar goed, het einde is in zicht! We hebben nog een tweetal weken te gaan, en dan zijn alle ‘basisdingen’ afgerond. Ik kan het bijna niet geloven.

Angelo Dorny Hoe de juiste houten tuinafsluiting kiezen

De Collstrop tuinafsluiting

Waar nu onze nieuwe houten tuinafsluiting staat, stond voorheen een dikke Ligustrum-haag. Mooi, en begrijp me niet verkeerd: ik houd van hagen. Ze maken de omgeving groen en zijn zo goed voor het omliggende leven. Maar in ons geval moest ik een drastische beslissing nemen. Alles eruit, en helemaal opnieuw beginnen. De hagen waren oud en werden nooit goed onderhouden. Ze waren echt ziek en hadden overal grote kale gaten. Als ik het nu niet had gedaan, dan hadden we de komende 2 of 3 jaar problemen. En dan ben ik liever nu rigoureus, dan binnen een paar jaar alles weer op te moeten graven in een pas aangelegde tuin.

Omdat onze tuin amper 4,5 tot 5 meter breed is koos ik voor een houten tuinafsluiting. Dat voelt warm aan, geeft ons de ruimte die we nodig hebben (in een kleine tuin telt elke centimeter) en misschien belangrijker nog: we hebben de privacy waarnaar we opzoek zijn. Hier, in de stad, leven we allemaal wat dichter op elkaar, en ik vind het echt belangrijk om ons eigen plekje te hebben. Voor het uitzicht moeten we het niet laten, dus dan creëer ik het liefst onze eigen groene oase. Van alle tuinschermen die je tegenwoordig vindt, vond ik deze ‘Horizon’ uit het assortiment van Collstrop de leukste. Stevig en robuust, maar toch een warme uitstraling. Het geheel maakt de tuin ook groter, wat in ons geval mooi meegenomen is.

Daarnaast koos ik, bijna in het midden van de tuin, voor een visuele onderbreking, een eyecatcher. Een tuinscherm (daarover later meer) met plantenbakken, hoe leuk is dat! Dat zorgt ervoor dat ik de omgeving wat groener kan maken en tegelijk binnenkort mijn eigen kruiden kan oogsten. Heel leuk om toe te passen bij hele kleine tuinen. Dan ben je namelijk verplicht om het in de hoogte te gaan zoeken. In mijn geval ‘breekt’ het de tuin in twee delen, wat ook weer een ruimer gevoel geeft aan het geheel. Klein tuinieren, dat is ook een beetje slim tuinieren.

Daar komt het groen

Aan het begin van deze blog had ik het al over ‘basisdingen’. Ik noem ze zo, omdat ik er weinig mee heb. Enfin, ik weet dat ze belangrijk zijn en je tuin ook echt een vorm geven, maar ik moet het meer van de bloemen, planten en groenten hebben 😄. Nu toont het allemaal nog een beetje ‘hard’. Maar daar komt binnenkort echt verandering in eenmaal de planten erin gaan en ik ook wat groen tegen de tuinafsluiting kan laten groeien. Want dat is het plan: ik wil klimplanten om te genieten van de bloemen, maar ook om de omgeving wat terug te geven. Ja, zelfs vogels nestelen zich in de dichtbegroeide takken van onder andere klimhortensia’s.

Angelo Dorny Hoe de juiste houten tuinafsluiting kiezen2

Iedere maand gratis in je mailbox

Inschrijven
  • Tuintips en advies op maat
  • Inspiratie en mooie realisaties
  • Unieke acties
Iedere maand gratis in je mailbox