Mei, eindelijk!

Blog overzicht
21617732-1678345082176329-6680522614330245979-n.jpg

Mei dat is elke dag toch maar eens kijken of de weersverwachtingen niet plots gedraaid zijn. Dat er niet ineens een 1-tje voor de 2° is komen staan. Dit jaar was een lang voorjaar, met mooie zonnige dagen, maar koude nachten. Zelfs na de ijsheiligen waren er nog ochtenden waarbij het gras kraakte. 

4° klinkt misschien wel veilig genoeg om eindelijk al die courgettes, komkommers, paprika’s en tomaten uit te planten, maar doe het toch maar niet. Aan de grond kan het bij 4° echt nog wel vriezen. Ik weet niet of het toeval was, of ik er dit jaar extra hard op lette, maar ik heb nog maar zelden zoveel foto’s van verpieterde plantjes gezien als dit jaar.

Maar gisteren kon ik mij niet langer inhouden, de zon scheen weer even hard als alle dagen ervoor en de gunstige weersvoorschriften zorgden er voor dat ik mij niet kon concentreren achter mijn laptop. Alle courgettes, pompoenen en tomaten verhuisden van hun potjes naar de wijde wereld. 

 

Plantjes afharden

Afharden

De afgelopen dagen, wat zeg ik: weken, had ik ze op dit moment voorbereid, elke ochtend mochten ze naar buiten en elke avond verhuisden ze weer naar de serre. Zo kunnen ze traag wennen aan de buitenomstandigheden. Ook als je plantjes koopt in het tuincentra is dit de beste aanpak, zeker deze plantjes worden in de ideale omstandigheden opgekweekt, veel licht, voldoende water en de juiste bemesting. Waarschijnlijk de omgekeerde wereld van jouw moestuin waar het de ene week heet en droog is en de volgende nat en koud. Na een paar dagen zijn ze dan wel klaar om uitgeplant te worden. Ze gaan er in het begin misschien wel belabberd uitzien, maar ze zullen zich al snel herpakken en nieuwe bladeren aanmaken.

Plantjes afharden
Uitplanten

Uitplanten

Zet de planten voor je ze in de grond stopt, even in een bak met water zodat de kluit zich vol water kan zuigen, maak het plantgat groot genoeg en voeg eventueel wat extra compost toe moest je dat nog niet gedaan hebben.
De eerste dagen laat ik de grond tussen de planten bloot, de aarde kan zo overdag de warmte van de zon opnemen en ‘s nachts weer afgeven. Maar na een paar dagen bedek ik de grond tussen de courgettes en pompoenen met een dikke mulchlaag, het voorkomt uitdroging, verhindert onkruidzaden om te kiemen en houdt de vruchten proper. Stro, grasmaaisel of andere plantenresten zijn hiervoor allemaal geschikt. 

Uitplanten